PODJELA ŠKOLSKIH PAKETA ZA PRIPADNIKE ROMSKE POPULACIJE

Danas je u JU Petoj osnovnoj školi započela podjela školskih paketa za pripadnike Romske populacije koji pohađaju osnovno obrazovanje, a kojih po prikupljenim podacima u proteklom periodu na nivou Distrikta ima ukupno 85. Podjela se vrši u sklopu projekta „Čujem tvoje potrebe“ finansiranim od strane Italijanskog Crvenog križa, a pored JU Pete osnovne škole u kojoj je podijeljen 41 školski paket, ova aktivnost vršit će se i u JU Trećoj osnovnoj školi (3 paketa), JU Sedmoj osnovnoj školi (3 paketa), JU Osmoj osnovnoj školi (9 paketa) te u JU Devetoj osnovnoj školi (29 paketa). Paket podrazumijeva školski ruksak, sveske, pribor za pisanje, crtanje, pernicu sa bojicama, šestarom, zadaćnice, i još mnogo toga što je razveselilo naše mališane i uveliko olakšalo roditeljima, kako su i sami naveli na ovoj aktivnosti.

JPG1

JPG2

 


OBILJEŽAVANJE DANA BORBE PROTIV TB

Povod dana borbe protiv TB ( 24.03. ) osoblje je zajedno sa volonterima Crvenog krsta/križa Brčko distrikta kao i svake godine tradicionalno posijetili pacijente na odjeljenu za plućne bolesti gdje su im se kao mali znak pažnje podijelili prigodni pokloni. 

web 1

 


CRVENI KRST/KRIŽ BRČKO DISTRITKA BIH POSLAO JEDINICU SPASILACA U ISPOMOĆ U POTRAZI ZA NESTALIM PLANINAROM NA VRAN PLANINI

Nakon što mladi planinar, David Majić iz Tomislavgrada, koji je nestao u srijedu na planini Vran kod Jablanice, nije pronađen ni danas, Crveni krst/križ Brčko distrikta je uputio svoju spasilačku jedinicu u ispomoć u aktivnostima pretrage.Poziv za pomoć je došao zvaničnim kanalima, od strane Hercegovačke gorske službe spasašavanja, koja je se odazvala na poziv iz Brčkog i bila od velike koristi prilikom prošlogodišnje potrage na području Rašljana. Jedinica je poslata zajedno sa ekipom iz Odjela za javnu sigurnost pri Vladi Brčko Distrikta BIH. Spasilačka jedinca CKBDBIH je sačinjena od 6 ljudi, koji su obučeni za ovakve vrste pretraga i koji će biti od velike pomoći u pokušajima da se mladić pronađe. Osim ljudstva, CKBDBIH je stavio na raspolaganje svoja vozila i opremu i oni su svi dio tima iz Brčko distrikta koji broji ukupno 14 ljudi.

jpg.2

 

 

jpg.1


PODJELA PAKETIĆA

 Crveni krst/križ kao i svake godine organizovao je prikupljanje novogodišnjih paketića za mališane iz socijalno ugroženih porodica, gdje je prikupljeno je preko 500 paketića. Podijela paketića je upriličena 29.12.2015. godine u prostorijama Omladinskog centra Brčko. U svečanoj atmosferi uz novogodišnje pjesmice i ukrase i nezaobilaznog deda mraza, program su uljepšali mališani iz fitnes kluba ZaKLUB svojim zumba performansom.

Ovom prilikom se želimo zahvaliti MOTO KLUBU " HADŽIJA " iz Brčkog koji su podržali ovu našu novogodišnju akciju i našim volonterima CKBDBIH.

ck 5

ck

ck8

 

 

 

ck 4

ck2Imamo 6 gostiju i nema članova online